حجت الاسلام و المسلمین میرزا حسن نوری همدانی از اولین همراهان نهضت مبارزه با رژیم ستمشاهی در دهه ۴۰ است. این روحانی مبارز در سال های خفقان سیاسی، اقدام به تأسیس مکتب ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف کرد و تشکلی ارزشمند به وجود آورد. پس از مدتی حجت الاسلام و المسلمین نوری از طرف ساواک بازداشت شد و این مرکز با تهدیدات و فشار های رژیم پس از ۱۸ سال فعالیت، تعطیل شد. این روحانی مجاهد، از طرف امام خمینی رحمه الله برای تبلیغ به انگلستان اعزام شد و سرانجام این یار انقلاب در اسفند ۱۳۶۹ شمسی به هنگام سفر تبلیغی به سیرجان، بر اثر تصادف، جان به جان آفرین تسلیم کرد و در جوار حرم حضرت معصومه سلام الله علیها به خاک سپرده شد.

حجت الاسلام و المسلمین نوری همدانی در ۲۰ سالگی برای فراگیری مدارج عالی علوم اسلامی، در حلقه درس خارج استادان نامداری همچون آیات عظام سید حسین بروجردی، سید محمد محقق داماد، امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی قرار گرفت و علم اصول، فقه و فلسفه را آموخت.

مهم ترین ویژگی مرحوم میرزا حسن نوری همدانی، خدمت در قلمرو تبلیغ است. به گواهی علمای قم، او مبلغی وارسته و با اخلاص بود که با سبک و سیاقی ویژه به ارشاد و هدایت مردم و نشر مبانی دین اسلام و کیان ارزشمند تشیع می پرداخت. ویژگی های این خطیب در امر تبلیغ عبارت بود از: بیان شیوا و روان و تسلط کامل بر فن خطابه و نیز تحقیقات دقیق و اطلاعات وسیع و تسلط بر متون روایی و تاریخی.

از جمله مجوعه آثار علمی و تاریخی که از وی به یادگار مانده در حدود بیست جلد است که حاوی سخنرانی های ایشان می باشد. موضوعات و عناوین متنوع این مجموعه به روشنی نشان دهنده ی عزم و پشتکار ایشان در امر تبلیغ است.

(قسمت دوم:) یکی از محققان حوزه در توصیف جلسات حجت الاسلام و المسلمین میرزا حسن نوری می نویسد: تسلط علمی او و استفاده ی دقیق از مفاهیم و واژه های عاطفی به گونه ای بود که شنوندگان را سخت تحت تأثیر سخنان خویش قرار می داد. از همین رو مجالس سخنرانی او در بسیاری از شهر های داخل و حتی خارج، مخاطبان و هواداران بسیاری داشت.

مرحوم میرزا حسن نوری سالیان متمادی در بیت شریف آیت الله بروجردی مشغول خدمت در امر سامان دهی کارهای علمی آن مرجع فقید بود و از اصحاب و یاران مورد علاقه ی آن بزرگوار به شمار می آمد. آیت الله میرزا حسن نوری که ید طولایی در هنر شاعری و خوشنویسی داشت در باره ی چگونگی ورودشان به بیت آیت الله بروجردی چنین می گوید: «آشنایی من با آیت الله بروجردی از آن جا آغاز شد که روزی استفتایی نوشتم و برای پاسخ خدمت ایشان دادم. ایشان از خط و انشای من خوششان آمده بود؛ از این رو سفارش کرده بودند که نویسنده ی این استفتا را بگویید بیاید، من کارش دارم. خدمت ایشان رسیدم، مرا مورد لطف قرار دادن و فرمودند من مقداری نوشته دارم. از شما می خواهم که این ها را بازنویسی و تنظیم نمایی. من قبول کردم. از آن پس در خدمت آیت الله بروجردی بودم و بسیاری از نوشته های علمی و حتی نامه های مهم سیاسی را من می نوشتم. سال ها در خدمت آن بزرگوار بودم و کار من تنظیم و نگارش مطالب و تحقیقات آن مرحوم بود.»

میرزا حسن نوری همدانی در سایه ی همین توانایی و دانش خویش مورد توجه بنیانگذار انقلاب قرار گرفت و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، بر اساس فرمان حضرت امام خمینی (ره) در سال ۱۳۵۹، برای تبلیغ و ارشاد راهی انگلستان شد تا به راهنمایی مسلمانان، به ویژه نیروهای تحصیلکرده بپردازد.

او در حالی مأموریت تبلیغی خود را در اروپا آغاز کرد که آن روز ها هجمه ی سنگین تبلیغاتی، سیاسی و فرهنگی علیه ایران اسلامی توسط رسانه ها جریان داشت. درست در گرماگرم تلاش امام راحل برای تثبیت انقلاب و نظام جمهوری اسلامی؛ محافل سیاسی و خبری غرب تلاش گسترده در مخدوش کردن چهره ی واقعی اسلام در انظار جهانیان به کار بستند. مرحوم نوری همدانی بعد از ورود به لندن و ابلاغ پیام حکیمانه ی امام خمینی (ره)، با همه ی توان وارد صحنه ی کارزار تبلیغات شد.

میرزا حسن نوری برادر آیة الله العظمی حسین نوری همدانی، یکی از مراجع عظام تقلید، می باشد.

(علی ارجی)

 

Clock second-hand Clock minute-hand Clock hour-hand
يكشنبه
۰۲ دی ۱۴۰۳
۲۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶
2024 December 22