برنامه

از برکت اخلاص و خوش فکری شهید بهشتی و شهید قدوسی (رحمة الله علیهما) و همکاران آن دو بزرگوار، بسیاری از مواد و محتوای برنامه تنظیمی آنان، امروز فراگیر شده است و در مدارس حوزه علمیه قم و حوزه‌های علمیه سراسر کشور به اجرا در می‌آید. برنامه‌های درسی و غیر درسی مدرسه - به صورت خلاصه - از این قرار است:

 

1. آموزش

معاونت آموزش مدرسه عهده‌دار اجرای برنامه‌های درسی، شناسایی و جذب اساتید نخبه و کارآمد، مراقبت بر روند تحصیلی هر یک از طلاب، رسیدگی به تأخیر یا غیبت خواسته یا ناخواسته آنان، و همچنین حل و فصل مشکلات درسی و رفع اشکالات طلاب، از جمله مسئولیت‌های این معاونت می‌باشد. قابل ذکر است که بیشتر اساتید مدرسه را طلاب فاضل و دانش‌آموختگان همین مدرسه تشکیل می‌دهند.

مباحثه که از دیر زمان جزء لا ینفک برنامه‌های درسی حوزه‌های علمیه بوده است در این مدرسه مورد تاکید ویژه است و بر مباحثات طلاب به گونه‌ای نظارت نیز صورت می‌گیرد.

امتحانات هفتگی از دروس بنیادی برنامه نیز از امور مورد اهتمام این مدرسه بوده است که همچنان برگزار می‌گردد.

 

2. تهذیب

رسیدگی به وضعیت اخلاقی طلاب همواره از دغدغه‌های اصلی زعمای حوزه‌های علمیه و بنیان‌گذاران این مدرسه بوده است. معاونت تهذیب، مسئولیت رسیدگی به این مهم را بر عهده دارد و آنچه در توان دارد را در این راستا به کار می‌گیرد. همچنین، دعوت از اساتید صاحب نفس و اثرگذار حوزه برای درس‌های هفتگی اخلاق، از وظایف این معاونت است.

 

3. پژوهش

پژوهش از برنامه‌های مدرسه است و طلاب موظفند در طول سال تحصیلی، پیرامون موضوعاتی متناسب با پایه درسی و علمی خود، زیر نظر و با رهنمود اساتید مرتبط، به پژوهش بپردازند. معاونت پژوهش همه ساله کلاس‌هایی به منظور آشنا کردن طلاب با اصول، روش‌ها و مهارت‌های تحقیق و پژوهش برگزار می‌کند.

نمودی از موفقیت طلاب مدرسه در امر پژوهش، کسب رتبه اول «مدرسه برتر با بیشترین آثار ارسالی» و رتبه دوم «مدرسه برتر با بیشترین آثار برگزیده» در نخستین جشنواره علامه حلی در سال 1388 بوده است.

 

4. زبان

طلاب پایه های 1 تا 6 علاوه بر گذراندن مواد درسی عمومی حوزه، موظف به شرکت در برنامه ویژه زبان (عربی در سه سال اول و انگلیسی در سه سال دوم) می‌باشند. آموزش زبان، بیشتر در تابستان‌ها به صورت متمرکز و در مکانی خارج از قم صورت می‌گیرد و در خلال سال تحصیلی در حدی که خوانده‌های تابستان فراموش نشود، ادامه می‌یابد.

علاوه بر این که چندی است تدریس در اکثریت قریب به اتفاق کلاس‌های زبان مدرسه در هر دو بخش عربی و انگلیسی توسط فارغ‌التحصیلان همین برنامه صورت می‌گیرد، تنی چند از فضلای زبان‌دان مدرسه از سال‌ها پیش تاکنون فعالیت‌های چشم‌گیر و مؤثری در تبلیغ احکام و مبانی دین و تبیین ارزش‌های انقلاب و نظام اسلامی در عرصه‌های برون‌مرزی داشته و دارند که شرح حال آن‌ها مجال ویژه‌ای می‌طلبد.

از برکات برنامه زبان مدرسه تأسیس «پایگاه اینترنتی تبیین معارف اسلامی به زبان انگلیسی» است که توسط زبان‌آموختگان مدرسه مقدمات آن فراهم گردیده و بیش از 2500 مقاله بدین منظور - به زبان انگلیسی- تهیه شده است که ان‌شاء‌الله به زودی راه‌اندازی خواهد شد.

 

5. تبلیغ

فعالیت تبلیغی طلاب محترم در فرصت‌های تبلیغی، همواره مورد تشویق، تأکید و حمایت مسئولین مدرسه بوده است و طلاب مدرسه از هر فرصتی برای پرداختن به این وظیفه مهم به صورت فردی و گروهی استفاده می‌کنند. گزارش بخشی از فعالیت‌های تبلیغی طلاب محترم توسط معاونت تبلیغ جمع‌آوری و تنظیم شده است که طلاب مبلغ می‌توانند از آن‌ها بهره ببرند.

از جمله اقدامات تبلیغی - پژوهشی طلاب این مدرسه، تهیه و تدوین 5 حلقه لوح فشرده صوتی - تصویری «نور احکام» است که با همکاری و امکانات «مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی» تکثیر، به چندین زبان خارجی ترجمه و به عنوان پرمخاطب‌ترین نرم افزار علمی - مذهبی در سطح وسیعی در داخل و خارج کشور توزیع شده است.

 

6. راه مطهر

پرداختن به آثار استاد شهید آیة الله مطهری (قدس سره) همواره مورد تأکید مسئولان این مدرسه بوده است و بسیاری از طلاب مدرسه در برنامه‌های مدون، از برکات این مشعل نورانی بهره‌مند می‌گردند.

 

7. دوره فقه و اصول

برنامه مدرسه هیچگاه محدود به مقطع شش ساله عمومی نبوده و همواره افق‌های بلندتری در چشم‌انداز مسئولان مدرسه بوده است. بر این اساس، از سال‌ها پیش دوره فقه و اصول در دو مقطع سطوح عالیه و خارج، در مدرسه برقرار است و دستاورد‌های مثبت و دلگرم کننده‌ای داشته است.

طلاب و فضلای عضو این دوره در تابستان‌ها، در برنامه‌ای به نام «ثقلین» با همکاری اساتید ممتاز و مجرب، راه دفاع از مذهب برحق جعفری و مقابله با تبلیغات سوء فرقه‌های باطل و مدعی اسلامیت را، می‌آموزند.

 

 امکانات

الف) کتابخانه

کتابخانه این مدرسه با دارا بودن فضای مناسب و منابع مطلوب با بیش از 12.000 عنوان و نزدیک به 20.000 جلد کتاب، از بهترین کتابخانه‌های مدارس حوزه شناخته شده است که به ارائه خدمات به طلاب مدرسه و غیر آنان می‌پردازد. عملکرد مثبت این کتابخانه موجب شده است که مدرسه شهیدین در سال 1388 به عنوان «مدرسه برتر در ارائه خدمات کتابخانه‌ای به طلاب» در حوزه علمیه قم شناخته شود.

 

ب) واحد کامپیوتر

این واحد با هدف تسهیل و تسریع در پژوهش های علمی - تبلیغی طلاب با در اختیار گذاشتن 11 دستگاه کامپیوتر، خدمات رایانه ای گوناگونی را به کاربران ارائه می‌کند.

 

ج) فضا و امکانات ورزشی

طلاب ارجمند مدرسه همواره به ورزش توصیه می‌شوند و در حد میسور فضا و امکانات ورزشی برای آنان فراهم شده است.

 

د) فعالیت‌های فوق برنامه

برگزاری مراسم جشن و عزاداری به مناسبت اعیاد و وفیات، برگزاری اردوهای سالیانه به مشهد مقدس و مناطق جنگی و اردوهای موردی دیگر به اماکن زیارتی و تفریحی، با اهتمام معاونت فرهنگی و امور داخلی و همکاری و هماهنگی «واحد بسیج طلاب» از جمله این فعالیت‌ها است.

 

 همکاری طلاب مدرسه در اداره امور مدرسه

از جمله برنامه‌های تربیتی مدرسه از آغاز تاکنون، به کارگیری طلاب در اداره امور مدرسه است. طلاب عزیز مدرسه با سازماندهی معاونت‌های محترم، به صورت تحسین‌برانگیزی به همکاری در امور مختلف مدرسه می‌پردازند. این همکاری‌ها - بی شک - تأثیر به سزایی در رشد و بالندگی توان مدیریتی طلاب عزیز خواهد داشت.

 

آمار

آمار طلاب مدرسه در حال حاضر به این شرح است:

طلاب پایه یک تا شش: 170 نفر

طلاب دوره فقه و اصول: 72 نفر (شامل 55 نفر در سطوح عالیه، 5 نفر در دوره خارج1 و 12 نفر در دوره خارج2)

جمع کل طلاب مدرسه: 242 نفر

 

تذکر مهم:

معرفی مدرسه شهیدین به شرح فوق، به این معنا نیست که لزوما این مدرسه بر سایر مدارس، مزیت و برتری دارد. مسئولان این مدرسه اذعان دارند که ممکن است در حوزه علمیه قم یا دیگر حوزه ها، مدارس دیگری باشند که از این مدرسه موفق تر و دست‌اندرکاران محترم آن، دست‌آوردهای علمی - تربیتی بیشتر و بهتری داشته باشند.

 

Clock second-hand Clock minute-hand Clock hour-hand
سه شنبه
۰۲ بهمن ۱۴۰۳
۲۱ رجب ۱۴۴۶
2025 January 21