گزارش نشست علمی با موضوع «رابطه فقه و پزشکی، با تأکید بر مسائل مستحدثه»
- مدیر سایت
- Hits: ۴۶۴۱
اولین نشست علمی در سال تحصیلی ۹۸ - ۹۷ با موضوع «رابطه فقه و پزشکی، با تأکید بر مسائل مستحدثه» در تاریخ ۱۳۹۷/۱۱/۳ و در مدرسه شهیدین (ره) برگزار شد. در این نشست که با حضور جناب آقای دکتر غلامرضا نورمحمدی دانش آموخته خارج فقه و اصول و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در جمع طلاب دوره فقه و اصول مدرسه شهیدین (ره) برگزار شد، اهمیت پرداختن به فقه های مضاف و ضرورت موضوع شناسی در مسائل فقه پزشکی تشریح شد. (دانلود صوت جلسه در پایین صفحه)
آقای دکتر غلامرضا نورمحمدی گفتند: در بحث حکم تغییر جنسیت می بایست ملاک مرد یا زن بودن مشخص گردد و یا در بحث حکم لقاح مصنوعی باید ملاک اطلاق مادر بر یک زن روشن شود و یا در بحث اهدای عضو و مرگ مغز، ملاک تحقق مرگ می بایست بیان گردد. از سوی دیگر باید بدانیم ملاک تشخیص این امور، عرف عام است و یا عرف خاص و یا عرف اخص.
ایشان افزودند: در پاسخ به استفتاءات، حکم کلی و یا جواب فرضی ارائه دادند (مثلا: اگر مرد است، فلان حکم را دارد و اگر زن است، فلان حکم) پاسخ صحیح و کاملی نیست. امروزه با پیشرفت های کنونی می بایست طلاب را به سمت اجتهاد متجزی و فقه مضاف سوق داد.
در ادامه، جلسه به پرسش و پاسخ در مورد موضوعات مختلف، به ویژه موضوع شناسی تغییر جنسیت اختصاص یافت، که آقای دکتر غلامرضا نورمحمدی با اشاره به تفاوت بین جنس و جنسیت، گفتند:
بین جنس تا جنسیت هفت لایه وجود دارد. در این بحث سه اصطلاح کشف الجنس، اصلاح الجنس و تغییر الجنس وجود دارد، که قطعا کشف الجنس جایز است، مشهور قائل به جواز اصلاح الجنس هستند، که بیشتر تغییر جنسیت هایی که اتفاق می افتد، اصلاح الجنس است و نه تغییر الجنس؛ چون تغییر جنس، تغییر ۱۰۰ یک جنس به ۱۰۰ جنس مخالف است.
همچنین ایشان به تفاوت خنثی با مخنث اشاره کرد و افزود: ترنس روانی وجود ندارد. اینکه کسی روحیات جنس مخالف را داشته باشد، امری اکتسابی است که عوامل محیطی، روانی، اجتماعی، خانوادگی و... بر آن موثر است. این همان مخنث است که در روایات اشاره شده است و حکم خنثی (ترنس جنسی) را ندارد.