جدیدترین مطالب

Smiley face

نگاه؛ دو فصلنامه علمی - اطلاع رسانی مدرسه شهیدین (ره)
سال دوم
شماره ۳
پاییز و زمستان ۱۳۹۳

 شناسنامه:

صاحب امتیاز: مدرسۀ شهیدین بهشتی و قدوسی (ره)
مدیر مسئول: سید محمد رضا طباطبایی
به کوشش معاونت پژوهش مدرسۀ شهیدین (ره)
سردبیر: مهدی خیاط­ زاده
هیئت تحریریه: سید مرتضی خاتمی، محمد پاکدین، محمد بختیاری، سید شهاب الدین دعائی
ویراستار مقالات فارسی: مجید اربابی
ویراستار مقالات انگلیسی: محمد جیمز پول
بازبینی و طراحی: محمد امین کلانتری

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

دانلود شناسنامه

دانلود شیوه نامه نگارش

دانلود سخن نخست

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

مقالات:

 

 ۱. سبک زندگی و ضرورت فلسفه ورزی 
سید علی شیخ الاسلام - صفحه ۷ تا ۳۰ | دانلود مقاله PDF 

چکیده:
در این نوشتار سعی شده، با گذر از سه مقدمه، ضرورت عمیق شدن عالمان دینی در علوم فلسفی اثبات گردد. در مقدمة اول، «سبک زندگی» تعریف و بیان شده که خاستگاه آن «نظام ارزشیِ» برآمده از «نظام باوری» می باشد؛ در مقدمه دوم، سخن از این است که درگیری انسان با یک سبک زندگی باعث می شود: باورها و ارزش هایی که زیر بنای این سبک زندگی بوده، در وجودش نفوذ نماید و در مقدمه سوم، سبک زندگی غربی به اجمال معرفی می گردد. در نهایت، بیان می گردد: در جامعه ای که سبک زندگی مطلوب تولید نشده، نقطة شروع، نقد تعقلیِ زیر بناهای فاسدِ سبک  زندگی معارض و اثبات تعقلی زیر بناهای صحیح سبک زندگی اسلامی است؛ از این رهگذر، ضرورت تعمق در حداقل سه زیر شاخه «معرفت شناسی»، «هستی شناسی» و «ارزش شناسی»، از مجموع مباحث فلسفه، روشن می گردد.

 

 ۲. بنای عقلا «قسمت دوم» 
سید مرتضی خاتمی سبزواری – صفحه ۳۱ تا ۵۸ | دانلود مقاله PDF 

چکیده:
بنای عقلا، در فرایند استنباط های فقهی، نقشی راهبردی دارد. تطبیق بسیاری از عناوین فقهی و تشخیص موضوعات احکام، با استفاده از بنای عقلا، سبب شده این مسئله، جایگاه خاصی را در ابواب فقهی پیدا کند. با وجود این، چندان که باید به تنقیح این بحث پرداخته ‏نشده است. ظهور بناهای عقلایی گوناگون و متعدد، این سؤال را مطرح می کند که نظر شریعت درباره آن ها چیست؟ این مقاله به طرح چهار دیدگاه عمده و کلی در رابطه با وجه اعتبار و ملاک حجیت بناهای عقلایی می پردازد که بعضی از آن ها، خود نیز، در بردارنده نظرات مختلفی است که ناگزیر از طرح تعدادی خواهیم بود. سه دیدگاه نخست، مورد مناقشه قرار می گیرد و آن چه به نظر صحیح می رسد، دیدگاه چهارم است که همان مکتب امضاء و مورد تایید بیش تر اصولیون شیعه می باشد. این مکتب معتقد است: بنای عقلاء تا به امضای شارع نرسد و مورد تأیید و تقریر معصوم قرار نگیرد، اعتباری ندارد.

 

 ۳. بررسی معنایی مفعول مطلق تأکیدی 
علی حیدری دلگرم و امیرحسین رضوانی – صفحه ۵۹ تا ۷۴ | دانلود مقاله PDF 

چکیده:
رسالت اصلی حوزه علمیه، استخراج معارف اسلامی مورد نیاز جامعه از منابع دینی است. توانایی استخراج معارف از متون دینی، به ابزارهایی نیاز دارد که «ادبیات عرب» یکی از مهم ترین آن هاست. ادبیات عرب، دریای بسیار گسترده ایست که خود به علوم و شاخه های مختلفی تقسیم و در هر شاخه نیز بحث های گوناگونی مطرح شده است. شرط فهمیدن صحیح قرآن و روایات، این است که معانی دقیق کلمات، عبارات و نقش های دستوری به طور کامل واضح شود، تا مقصود گوینده به درستی روشن گردد؛ به همین خاطر یکی از مسائلی که باید به آن پرداخته شود، بررسی «معنای نقش های دستوری» است. در این مقاله به شناخت معنای «مفعول مطلق تأکیدی» پرداخته و سعی شده است در تحلیل معانی این نقش، از بررسی استعمالات اهل زبان، اقوال نحویین و ارتکازات زبانی استفاده شود. استفاده از ارتکازات زبانی از آن رو لازم است که بسیاری از قواعد و استعمالات زبان، ناشی از لایه های درونی ذهن اند که میان گویندگان زبان های مختلف، مشترک است.

 

 ۴. أم المؤمنین خدیجة کبری، ملیکه عرب 
محمد اشتری  - صفحه ۷۵ تا ۹۰ | دانلود مقاله PDF 

چکیده:
هنگامی که سخن از سن ازدواج حضرت خدیجه (س) با رسول اکرم (ص) به میان می‌آید، در خیلی از ذهن ها، چهل سالگی تداعی می شود؛ حتی تعدادی از پژوهش‌گران معاصر نیز همین مطلب را پذیرفته اند؛ اما در مورد سن دخت نواندیش و پروا پیشه حجاز، هنگام پیوندش با والاترین جوان روزگاران، دیدگاه ها یکسان نیست و مورخین سنشان را از بیست و پنج تا چهل و شش سال نقل کرده اند. در نوشته پیش رو، ابتدا اقوال مختلف بیان، سپس بررسی و در پایان دیدگاهی که معتقد است سنشان کمتر از سی سال بوده، اثبات شده است.

 

 ۵. مرزبان حریم دانش 
سید مجید حسینی  - صفحه ۹۱ تا ۱۱۱ | دانلود مقاله PDF 

چکیده:
زندگی بزرگان دین پر از وقایعی است که آشنایی با آن، انسان را در زندگی اش یاری می رساند. نوشته پیش رو خلاصه ای از دوران حیات یکی از علمای بزرگ شیعه، مؤسس حوزه علمیه، حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی است. کسی که تولد و بقای حیاتش، به شیوه معجزه آسایی بوده و گویی خداوند در آن شرایط سخت، این عالم وارسته را نگه داشت تا در آینده ستاره ای بر آسمان افتخارات دین باشد. امیدست این نوشته بتواند علاقه مندان را با زندگی این عالم وارسته تا حدی آشنا ساخته و قدمی کوچک باشد برای پاسداشت زحمات آن بزرگ مرد تاریخ تشیع.

 

 ۶. عَلَم حق، عَلَم باطل (معرفی کتاب معالم المدرستین مرحوم علامۀ عسکری) 
مجید اربابی – صفحه ۱۱۳ تا ۱۲۴ | دانلود مقاله PDF 

 

 ۷. نکته ای رجالی: «دلالت ترضّی اجلّا بر وثاقت راوی» 
حمید کمالی – صفحه ۱۲۵ تا ۱۳۰ | دانلود مقاله PDF 

 

 ۸. العقائد اللاهوتية الرئيسة للنظام اللاهوتي المسيحي 
حسن النعیم آبادی  - الصفحه ۱۳۱ الی ۱۵۳ | دانلود مقاله PDF 

 النبذه:
النظام اللاهوتي المسيحي أكثر النظم اللاهوتية للديانات الإبراهيمية صعوبة و تشويشا؛ فقد خالف هذا النظام، ما سبقه من النظام اللاهوتي اليهودي في أهم عناصره اللاهويتة و نعني به فكرة الإله الواحد كما خالف ما لحقه من النظام اللاهوتي الإسلامي علي نفس الصعيد. و ما ألحّ‌ عليه المسيح عيسي بن مريم (ع) نفسه هو أن خرج لطلب الإصلاح في الديانة اليهودية السائدة آنذاك مما يعني أن الديانة المسيحية كان من المفترض ألا تصبح ديانة ممتازة عن الديانة اليهودية؛ و لكن الحديث عن أنّه كيف إنقلبت الدعوة اليسوعية،‌ الديانة المسيحية السائدة، حديث ليست الدراسة التي بين يديك تريد أن تتناوله بالعرض و البحث. و التي تحرص عليه هذه الدراسة أن تعكس أهم عناصر لاهوت الديانة المسيحية و هي عقيدة الإله الواحد في إطارها التثليثي و عقيدة تجسّد الإله في المسيح (ع) و عقيدة الفداء؛ و أن تعدّد أیضا منطلقات عقیدۀ الفداء باعتبار أکثر العناصر اللاهوتیۀ تاثیرا فی الحیاه الانسان المسیحی سواء علی مستوی الفرد و علی مستوی المجتمع، کل ذلک وفقا لما تعترف بها الدیانۀ هذه و كما ترتضيها.

 9.The Integrity of the Holy Qur'an 
Mesbah latifi – Page 5 to 18 | download PDF article

Abstract:
Muslims unanimously agree that the Holy Qur'an is unaltered and undistorted. Theologians and experts in exegetical sciences have cited verses and narrations to reject any kind of possible omission from the Holy Qur'an. According to mainstream Shi'a scholars, Mufassirun (commentators), jurists, and experts in Qur'anic exegetical sciences, the present Qur'an, with its order and structure, was written and documented during the lifetime of the Holy Prophet (s). Some Sunni theologians, such as Khayyat Mu'tazili and Abu 'Ali al-Juba'i, have accused the Shi'a of believing in tahrif (distortion) of the Holy Qur'an. After the publication of Fasl al-Khitab by Muhaddith Nuri, and the rise of Takfiri Salafi propaganda against the Shi’a, this accusation entered a new phase. In many works, Shi'a scholars have criticized the book of Muhaddith Nuri. Hadith of Thaqalayn, narrations promising rewards for recitation of each sura, accountability of the present Qur'an in different theological and jurisprudential disputes, and the challenge to produce similar verses, are among the most substantial arguments for the fact that the Holy Qur'an is undistorted.

پوستر:

 

 

نظر شما ۰ نظر

captcha
Clock second-hand Clock minute-hand Clock hour-hand
جمعه
۱۰ فروردين ۱۴۰۳
۱۸ رمضان ۱۴۴۵
2024 March 29